Коалицията на Сърбия срещу насилието (СПН) организира протест пред Конституционния съд

...
Коалицията на Сърбия срещу насилието (СПН) организира протест пред Конституционния съд
Коментари Харесай

Нови масови протести в Белград

Коалицията на " Сърбия против насилието " (СПН) организира протест пред Конституционния съд на Сърбия с искане тази институция да анулира градските и републиканските избори заради многочислени нарушавания. Организаторите оповестиха, че колоната ще продължи към постройката на Сръбското радио и телевизия.

Пред постройката на " Сърбия против насилието " към присъстващите се обърна Йелена Йеринич, народен представител от Зеления ляв фронт, и Владица Илич, член на Градската изборна комисия в разширения състав на обединението СПН.

" В Конституционния съд към този момент са импортирани близо двадесет мнения, в това число претенции за анулиране на изборите ", съобщи тя и добави, че Конституционният съд не е коментирал нито едно от тези мнения.

" Има доказателства, които са внесли в Конституционния съд, че тези избори са били нередовни. "

" Решенията на Конституционния съд според нашите претенции ще бъдат записани в историята или като ярък лъч, или като неприличен образец за безрезултатност ", сподели Йеринич.

През деня представителите на тази коалиция внесоха искане за анулиране на републиканските избори, откакто предходната седмица внесоха идентично искане за анулиране на градските избори.
Искането до Конституционния съд е последният опит на опозицията да анулира институционално извършените неотдавна избори, които съгласно многочислени локални и задгранични наблюдаващи са били изпълнени с противозаконни дейности.

Протестът ще приключи пред постройката на RTS, защото съгласно уредниците публичната работа не отразява адекватно кризата след изборите в страната.

Няколко хиляди души демонстрираха пред Избирателната комисия съвсем всеки ден сред 18 и 30 декември с искане изборите да бъдат анулирани. Международните наблюдаващи, в това число тези от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) и Европейски Съюз, също оповестиха за нередности по време на вота, в това число пазаруване на гласове и замяна на бюлетини. Наред с други хипотетични нередности се твърди, че на етнически сръбски гласоподаватели от прилежаща Босна е било разрешено и те са били транспортирани с рейсове, с цел да гласоподават нелегално в столицата Белград.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР